Nieuwsbrief PsySense voor mensen met autisme zelf, hun partners en kinderen.

Hoe erg is mijn autisme nu echt?

We merken dat veel volwassenen wel een diagnose hebben, maar dan voor zichzelf niet kunnen uitmaken hoe dat autisme zich dan manifesteert, of of ze zich afvragen of ze wel autisme hebben, of het hier niet om een autisme light versie gaat. Ze twijfelen aan zichzelf, vinden dat ze harder hun best moeten doen om normaal te doen en gedragen zich hier zelfs naar.

Ben jij zo iemand, en wil je wel wat helderheid? Gedurende drie uur neemt Els Ronsse jullie mee in de zoektocht naar hét autisme bij jezelf.

Deze sessie duurt drie uur, en is enkel voor mensen met autisme zelf.

Maximum aantal deelnemers: 10

Datum: 2 april 2022 // Startuur: 9.00  //  Lokatie: PsySense Asper //  Kostprijs: 30 euro per persoon

Wat is stress bij mij, en hoe ga ik er mee aan de slag?

Nav de theoretische uiteenzettingen rond autisme en stress, brengen we ook een workshop om zelf aan de stress te gaan met stress. We brengen op voorhand in kaart wat stressvreters zijn, gaan op zoek naar stressgevers, en stellen ook een persoonlijk stresshanteringsplan op.

Je mag ervaring in stress hebben, of er nieuwsgierig naar zijn. Voorwaarde is wel dat je zelf autisme hebt, en bereid bent om je eigen stress te bekijken.

Maximum aantal deelnemers: 10

Datum: 16 april 2022 //    Startuur: 9.00  //  Lokatie: PsySense Asper //  Kostprijs: 30 euro per persoon

Sarah Hendrickx, een autistisch vrouw schreef een mooi samenvattend boek over meisjes en vrouwen met autisme. Ze combineert  recent onderzoek met persoonlijke verhalen van meisjes en vrouwen met autisme. In haar boek komen alle leeftijdsgroepen aan bod, en wordt er ook veel aandacht besteed aan de copingstrategieën die ze gebruiken om met obstakels en problemen om te gaan. Tegelijkertijd toont het ook de gevolgen ervan, gaande van frustratie tot burn-out en depressie kunnen leiden. Een boek dat inzicht biedt aan vrouwen met autisme, en hopelijk begrip brengt bij diegenen zonder autisme.

Ervaringsdeskundige

Soms willen ouders, partners of mensen met autisme praten met iemand met autisme. In de praktijk noemen we deze ervaringsdeskundigen. Een ervaringsdeskundige is ‘iemand die door ervaring deskundig is geworden op een bepaald terrein, die iets weet doordat hij het heeft meegemaakt’.  In de sociale sector zijn er al meer gebieden waarbij ervaringsdeskundigen hun kennis delen. Ook wij kennen mensen met autisme die hun kennis en ervaringen willen delen. Geef een seintje naar info@psysense.be indien u zelf wil praten met een ervaringsdeskundige. We brengen u graag in contact met hen.